فهرست مطالب

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 44 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد نریمان، عادل زاهد، عباس ابوالقاسمی، حدیثه محمودی صفحات 7-32
  • نفیسه طباطبایی، سید شهاب الدین طباطبایی، یزدان کاکایی، علیرضا محمدی آریا * صفحات 23-42
    مقدمه

    پیشرفت تحصیلی به عنوان یک تکلیف مهم برای نوجوانان تحت تاثیر عوامل متعدد فردی و اجتماعی قرار دارد. بر اساس نتایج پژوهش های پیشین، سبک های هویت و مسئولیت پذیری به عنوان سازه های روانشناختی دو دسته از این عوامل هستند که در دوره نوجوانی تاثیر مهمی بر رفتار فرد می گذارند. منظور از سبک های هویت ترکیب مهارت ها، جهان بینی و همانندسازی های دوران کودکی است که به صورت یک کل منسجم و منحصربه فرد درمی آید که برای نوجوانان احساس تداوم گذشته و جهت گیری برای آینده را فراهم می کند. منظور از مسئولیت پذیری نیز تعهد و مسئولیتی است که فرد نسبت به خودش (عقاید، ارزش ها، وظایف شغلی و خانواده)، دیگران و اجتماع دارد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین سبک های هویت و مسئولیت پذیری با پیشرفت تحصیلی در نوجوانان دختر و پسر 15 تا 18 ساله شهر تهران است.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان دختر و پسر شاغل به تحصیل در مقاطع تحصیلی اول، دوم و سوم دبیرستان های دولتی منطقه 3 شهر تهران در سال تحصیلی 88- 1387 در رشته های علوم ریاضی و فیزیک، علوم تجربی و علوم انسانی می باشند (مجموع 4676 نفر). روش نمونه گیری این پژوهش خوشه ایچندمرحله ای بوده و در نهایت از هر گروه پسر و دختر در هر پایه تحصیلی 100 نفر به تصادف انتخاب شدند (مجموع 600 نفر). ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش عبارت بودند از پرسش نامه سبک های هویت برزونوسکی (ISI-6G)، مقیاس مسئولیت پذیری در پرسش نامه روانی کالیفرنیا (CPI-R) و معدل درسی دانش آموزان.

    یافته ها

    بر اساس یافته های این پژوهش در کل نمونه از چهار متغیر پیش بین یعنی سه خرده مقیاس سبک های هویت (اطلاعاتی، هنجاری و سردرگم/ اجتنابی) و مسئولیت پذیری، فقط دو خرده مقیاس سبک هویت یعنی سبک اطلاعاتی و هنجاری و متغیر مسئولیت پذیری با پیشرفت تحصیلی رابطه معنادار داشته و خرده مقیاس دیگر سبک هویت یعنی سردرگم/ اجتنابی با پیشرفت تحصیلی رابطه نداشت. همچنین در گروه پسران هر سه این متغیر با پیشرفت تحصیلی رابطه معنادار داشتند اما در گروه دختران مسئولیت پذیری با پیشرفت تحصیلی رابطه معنادار نداشت.
    بحث: یافته های پژوهش نشان می دهد که بین سبک های هویتی و مسئولیت پذیری با پیشرفت تحصیلی نوجوانان دبیرستانی رابطه وجود دارد و رابطه بین سبک های هویتی و مسئولیت پذیری با پیشرفت تحصیلی تابع جنس است.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری، سبک های هویتی، دوره نوجوانی
  • زهرا خدایی، مجتبی رفیعیان صفحات 43-68
    مقدمه
    پژوهش حاضر، به بررسی میزان رضایت نوجوانان از محیط های عمومی شهری و شناسایی عوامل موثر بر رضایتمندی نوجوانان ساکن در محله آذربایجان از محیط می پردازد. سئوال اصلی مطرح شده در این تحقیق این است که چه عواملی بر میزان رضایت نوجوانان ساکن در محله آذربایجان از محیط های عمومی شهری اثر می گذراند؟
    روش
    این مطالعه به روش توصیفی تحلیلی انجام شده است. در این پیمایش، جامعه آماری کلیه نوجوانان در محدوده سنی 17-13 سال ساکن منطقه 11 تهران (محله آذربایجان نواب) است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک با حجم 333 نفر طبق فرمول کوکران محاسبه گردید.
    یافته ها
    بر مبنای یافته های پژوهش هر سه متغیر اصلی تحقیق یعنی: «دسترسی به خدمات»، «امنیت اجتماعی»، «سابقه سکونت» و متغیر جانخبی «ویژگی های کالبدی محل سکونت» با متغیر وابسته «میزان رضایت نوجوانان در محله آذربایجان» رابطه معنی داری داشته اند (01/0 p<) و با اطمینان 99درصد قابلیت تعمیم به نوجوانان ساکن در محله آذربایجان را دارا می باشد. فقط متغیر جانبی «خاستگاه اقتصادی اجتماعی» معنی دار نبوده و رد می شود.
    بحث: میزان رضایت نوجوانان در محله آذربایجان، در آستانه پایین (1<2.82<5 با میانه نظری 3) برآورد شد. هم چنین متغیر «دسترسی به خدمات» با اثرعلی 396/0 بیش ترین میزان همبستگی با رضایتمندی نوجوانان از محله را دارا می باشد.
    کلیدواژگان: جهانی رضایت، شهر دوستدار کودک و نوجوان، کیفیت زندگی، محیط های عمومی شهری
  • مجتبی سلطانی علی آباد، ساره امیرجان، سید جلال یونسی، منوچهر ازخوش، علی عسگری صفحات 69-92
    طرح مسئله: افزایش خودمتمایزسازی نقش موثری در سلامت روان نوجوانان دارد. پژوهش حاضر به منظور اثربخشی آموزش مهارت های ارتباطی بر افزایش خودمتمایزسازی پسران نوجوان دبیرستانی ساکن شهر تهران انجام شد.
    روش
    طرح مورد استفاده در این پژوهش، طرح تجربی حقیقی است.جامعه آماری مورد مطالعه، کلیه نوجوانان پسر دبیرستانی ساکن منطقه سه است. با استفاده از پرسش نامه خود متمایزسازی(DSI) 30 نفر از دانش آموزان دبیرستانی به طور تصادفی در دو گروه کنترل(15 نفر) و آزمایش(15) نفر انتخاب شدند. گروه آزمایش به مدت 3 ماه، تحت 13جلسه آموزش مهارت های ارتباطی به صورت گروهی قرار گرفت. در نهایت از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد
    یافته ها
    آموزش مهارت های ارتباطی به صورت گروهی باعث ایجاد تفاوت معنادار درمیانگین پس آزمون گروه آزمایش شده است.
    نتایج
    نتایج نشان داد که آموزش مهارت های ارتباطی به افزایش خودمتمایزسازی نوجوانان دبیرستانی منجرشده است و ابزار مناسبی برای افزایش خودمتمایزسازی در نوجوانان است.
    کلیدواژگان: جهانی آموزش مهارت های ارتباطی، خودمتمایزسازی، نوجوانان
  • محمود طاوسی، علی منتظری، فرهاد طارمیان، ابراهیم حاجی زاده، علیرضا حیدرنیا صفحات 93-109
    مقدمه
    هدف این مطالعه بررسی عوامل موثر بر قصد سوء مصرف مواد مخدر در نوجوانان در چارچوب نظریه رفتار برنامه ریزی شده است.
    روش
    با استفاده از پرسش نامه ای حاوی سازه های نظریه یاد شده همراه با سئوالاتی در خصوص متغیرهای زمینه ای، اطلاعات لازم از 433 نوجوان پسر 15 تا 19 ساله مقطع دبیرستان شهر تهران جمع آوری گردیده و سپس با استفاده از آزمون های متناسب آماری ارتباط بین متغیرهای اصلی و زمینه ای با متغیر وابسته قصد رفتاری به منظور کشف عوامل مرتبط با سوء مصرف مواد مخدر بررسی شد.
    یافته ها
    سایرسازه های نظریه رفتار برنامه ریزی (به جز کنترل رفتاری درک شده) قصد رفتاری را پیش بینی می کنند؛ ضمن این که در بررسی پیش بینی کننده، سازه های نظریه همراه با متغیر مصرف دخانیات، متغیر اخیر نیز همراه با سایر سازه ها (به جز کنترل رفتاری درک شده) پیش بین قصد رفتاری بودند. در بررسی ارتباط بین قصد رفتاری و متغیرهای زمینه ای نشان داده شد که متغیرهای وجود مصرف کننده دخانیات و مواد مخدر در میان اعضای خانواده و دوستان، سواد مادر، پایه تحصیلی، با قصد سوء مصرف مواد مخدر رابطه معنادار دارند.
    بحث: نتایج این مطالعه نشان داد که نظریه رفتار برنامه ریزی شده در خصوص پیش بینی سوء مصرف مواد مخدر تاثیر گذار بوده و علاوه بر سازه های آن متغیرهای دیگری چون مصرف دخانیات و نیز برخی از متغیرهای زمینه ای می توانند بر قصد سوء مصرف مواد مخدر در میان نوجوانان اثر گذار باشند.
    کلیدواژگان: سوء مصرف مواد مخدر، نوجوانان، نظریه رفتار برنامه ریزی شده
  • مجید موحد، مرتضی حسین زاده کاسمانی صفحات 111-142
    مقدمه
    اکثریت مردم از اوایل دوران کودکی هویت جنسی می یابند، اما در این بین افرادی هستند که از دوران کودکی رفتار جنس مقابل را از خود نشان می دهند و مسایل و مشکلات زیادی را در طول زندگی تجربه می کنند. هدف این مطالعه بررسی رابطه بین میزان اختلال هویت جنسی و کیفیت زندگی تراجنسی ها است.
    روش
    چارچوب نظری پژوهش نظریه سلسله مراتب مزلو می باشد. جامعه آماری شامل کلیه تراجنسی های ایران بوده که با توجه به مشکلات دسترسی، تعداد 168 نفر از آنان حجم نمونه را تشکیل می دهند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه پژوهشگر ساخته است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش تفاوت معنادار میانگین اختلال هویت جنسی و کیفیت زندگی را در بین افراد عمل کرده و عمل نکرده نشان می دهد. در بین افراد عمل نکرده، اختلال هویت جنسی تنها با آسایش روانی و شاخص کل کیفیت زندگی رابطه معنادار دارد. اما در بین پاسخ گویان تغییر جنسیت داده، اختلال هویت جنسی با ابعاد کیفیت زندگی به غیر از «کیفیت محیطی» و شاخص کل کیفیت زندگی رابطه معناداری دارد.
    بحث: بررسی یافته ها نشان می دهد تراجنسی هایی که نیازهای اولیه خود را تامین کرده و به دنبال رفع نیازهای بالاتر هستند، از اختلال هویت جنسی شان به شدت کاسته شده و کیفیت زندگی شان به مراتب افزایش می یابد. این مسئله بیان گر متفاوت بودن سطوح کیفیت زندگی مبتلایان به اختلال هویت جنسی با توجه به تفاوت سطح نیازهای آنان متفاوت می باشد.
    کلیدواژگان: هویت جنسی، اختلال هویت جنسی، کیفیت زندگی، تراجنسی
  • عزت الله عباسیان، زهرا اسد بیگی صفحات 143-173
    طرح مسئله: با توجه به قانون برنامه چهارم توسعه در مورد قیمت فرآورده های نفتی و در راستای تحقق اهداف سند چشم انداز، افزایش قیمت حامل های انرژی و یا حذف یارانه های پرداختی به این حامل ها از ضروریات اجتناب ناپذیر اقتصاد ایران می باشد. یارانه ها به عنوان یکی از ابزارهای اقتصادی و مالی دولت، تاثیر مهمی در رشد اقتصادی ایفا می کنند و از آن جا که رشد اقتصادی هدفی مطلوب است، شناسایی عوامل به وجودآورنده آن و شدت تاثیرگذاری هریک از آن ها مورد توجه اقتصاددانان و سیاست گذاران قرار گرفته است. از این رو بررسی اثرات یارانه پرداختی به حامل های انرژی بر روی رشد اقتصادی به ویژه در بخش های مختلف اقتصاد، از اهمیت زیادی برخوردار است.
    روش
    در این تحقیق سعی شده است که ارتباط یارانه های پرداختی به حامل های انرژی (فرآورده های نفتی، برق و گاز طبیعی) با رشد بخش های مختلف اقتصاد ایران، مورد بررسی قرار گیرد. بدین منظور جدول داده- ستانده سال 1380 مرکز آمار ایران و تکنیک های مبتنی بر آن (الگوی قیمتی داده ستانده) به کار گرفته شده است تا بتوان ارتباط حذف یارانه پرداختی به این حامل های انرژی (در قالب آزاد سازی قیمت فرآورده های نفتی، برق و گاز طبیعی) را با رشد بخش های مختلف اقتصادی (خدمات، صنعت و کشاورزی)، بررسی نمود.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که حذف یارانه پرداختی به فرآورده های نفتی، برق و گاز طبیعی (افزایش قیمت این حامل ها) دارای اثر منفی بر روی تولیدات بخش صنعت و ارائه خدمات حمل و نقل و اقامتگاه های عمومی است. به عبارت دیگر پرداخت یارانه به حامل های انرژی مذکور، باعث می شود که این بخش ها از رشدی مثبت برخوردار شوند. اما با حذف یارانه های پرداختی به حامل های انرژی و افزایش قیمت این حامل ها، تولیدات در بخش کشاورزی، به دلیل وابستگی واسطه ای پایین تر به حامل های انرژی به ویژه فرآورده های نفتی و گاز طبیعی و به دنبال آن قیمت نسبی پایین تر نسبت به سایر بخش های اقتصاد، افزایش می یابد.
    نتایج
    این امر نشان دهنده این موضوع است که یارانه پرداختی به انرژی، نمی تواند دارای اثر مثبت بر رشد بخش کشاورزی باشد. هم چنین پس از افزایش قیمت فرآورده های نفتی، برق و گاز طبیعی (حذف یارانه پرداختی به آن ها)، ارائه خدمات عمده فروشی و خرده فروشی، محل های صرف غذا و نوشیدنی و سایر خدمات افزایش می یابد. این امر نشان دهنده آن است که یارانه پرداختی به انرژی، نمی تواند دارای اثر مثبت بر رشد این بخش از خدمات باشد.
    کلیدواژگان: انرژی، داده، ستانده، یارانه، رشد
  • جمال محمدی، ملیحه ایزدی * صفحات 175-198
    مقدمه

    خدمات فرهنگی یکی از ارکان اصلی توسعه محسوب می شوند. برای تعدیل در پراکنش شاخص های توسعه، برنامه ریزی جامع توسعه پذیری مناطق با هدف ارائه الگوی مناسب برای توزیع متعادل خدمات، جمعیت و سکونت گاه ها (تعادل فضایی) ضرورت می یابد. در این راستا هدف از این مقاله بررسی چگونگی یا نحوه برخورداری مناطق شهر اصفهان از لحاظ شاخص های فرهنگی، به منظور دستیابی به میزان نابرابری های ناحیه ای است به طوری که که دستیابی به الگو واره توسعه پایدار نیازمند تعادل در توزیع شاخص های خدماتی، اقتصادی، فرهنگی، برنامه ریزی و... می باشد.

    روش

    با توجه به مولفه های مورد بررسی، رویکرد حاکم بر این پژوهش «توصیفی کمی و تحلیلی» است. جامعه آماری پژوهش، مناطق چهارده گانه شهر اصفهان را شامل می شود که براساس 35 شاخص رتبه بندی شده اند. از این جهت شاخص های مورد مطالعه با استفاده از مدل آنتروپی شانون وزن دهی شده و از روش تصمیم گیری چند شاخصه مورد استفاده قرار گرفته و در نهایت با بهره گیری از GIS نقشه سطوح توسعه مناطق در پنج سطح ترسیم گردیده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد شاخص های فرهنگی در مناطق شهری اصفهان به صورت متوازن توزیع نشده و اختلاف فاحشی بین مناطق شهری اصفهان از نظر توسعه خدمات فرهنگی ملاحظه می شود. مناطق یک و چهارده به ترتیب در بالاترین و پایین ترین سطح قرار گرفته اند.
    بحث: نتایج حاصل از پژوهش، حاکی از آن است که بین مناطق شهری اصفهان از نظر برخورداری از فضاها و امکانات فرهنگی تفاوت چشمگیری وجود دارد. به طوری که مناطق 13، 10، 7 و 14 با میانگین ضریب اولویت 04/0 در پایین ترین سطح برخورداری جای گرفته اند و اولین اولویت توسعه را به خود اختصاص داده اند. و مناطق 1 و 3 با میانگین ضریب اولویت 61/0 در بالاترین سطح برخورداری، آخرین اولویت توسعه را شامل می شوند

    کلیدواژگان: تصمیم گیری چندشاخصه، شاخص های فرهنگی، توسعه فرهنگی، مناطق شهر اصفهان
  • حسن بادینی، زینب عصمتی * صفحات 199-230
    مقدمه

    با افزایش سریع جمعیت، پیچیدگی مسائل و افزایش وسعت نیاز به تامین اجتماعی، تکوین نظام جامع تامین اجتماعی یک ضرورت به حساب می اید و طراحی هر نظام جامع، مستلزم احراز اصول اساسی، قابل قبول و کارامد و مورد قبول همگان است که این اصول به منزله راهبردهای اساسی، وظیفه حاکم بر تامین اجتماعی تلقی می شود مرور انتقادی: نظام تامین اجتماعی بر پایه اصول عام و خاص استوار است که در مواردی نظام حقوقی ایران نتوانسته است به نحو شایسته تامین اجتماعی ایران را با اصول مسلم حاکم بر آن وفق دهد و در این زمینه کاستی هایی وجود دارد. هدف اصلی این مقاله بررسی انتقادی زمینه های تحقق اصول حاکم بر حقوق تامین اجتماعی جمهوری اسلامی است.
    بحث: نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که نظام تامین اجتماعی جمهوری اسلامی ایران با چالش های بی شماری روبروست که منجر به افزایش بیکاری، فقر و کاهش بهره وری و در نهایت عدم تحقق اصول حاکم بر آن شده است.

    کلیدواژگان: اصول عام تامین اجتماعی، اصول خاص تامین اجتماعی، نظام بیمه ای، نظام حمایتی
  • خدارحم بزی، اکبر کیانی، یعقوب زارعی صفحات 231-257
    طرح مسئله: اسکان غیررسمی در شهرها به طور اساسی ناشی از عوامل متعددی است، بخش عمده ای از آن به سبب توسعه ناهمگون و نابرابر مناطق شهری و تفاوت های مکانی فضایی (افتراق مکانی) نسبت به امکانات و تسهیلات موجود است، از این رو، چنین وضعیتی در میزان جرم و امنیت بدون تاثیر نخواهد بود.
    روش
    روش تحقیق توصیفی تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، الکترونیکی و بررسی های میدانی می باشد. این تحقیق در سطح محلات مختلف شهر بوشهر با استفاده از ابزار پرسش نامه و مشاهدات پیمایشی در سال 1388 انجام گردید. تعداد پرسش نامه ها با توجه به اهداف و فرضیات تحقیق برای 162 نفر از مدد جویان زندان مرکزی بوشهر طراحی، پایلوت و تکمیل شد. پرسش نامه ها به صورت تصادفی در بین افراد توزیع شدند، در حالی که انتخاب محله ها بر اساس وضعیت شهر و تفاوت های مکانی فضایی در ابعاد اقتصادی و اجتماعی صورت گرفته است. به گونه ایی که بتوان نتایج حاصل از تحقیق را در بعد مکانی- فضایی نیز تحلیل و ارائه نمود. تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات حاصل از یافته های میدانی با استفاده از ضریب پیرسون و نرم افزار های آماری Spss) و Excel) و سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS) انجام گردیده است.
    یافته ها
    یافته های تحقیق حاکی از این است که افتراق مکانی یا تفاوت در بین محله های شهر بوشهر با بیش ترین جرم خیزی با 5/14 درصد مربوط به محله جبری و پس از آن محله صلح آباد با 67/9 درصد و کم ترین میزان جرم نیز مربوط به محله های دهدشتی، بهبهانی، پور و بهشت صادق با 16/1 درصد بوده است. همچنین یافته ها گواه این است که بین تعداد دفعات جرم و وضعیت مسکن در سطح 01/0 رابطه معناداری وجود دارد.
    نتایج
    نتایج نشان می دهد، که عواملی چون وضعیت مالی ضعیف، وضعیت بد مسکن، محل زندگی، نبود شغل مناسب، گرایش افراد به مشاغل کاذب و همچنین پایین بودن درآمد که همگی تصویری از سیمای اسکان غیررسمی شهرهاست، زمینه را برای ارتکاب جرم هایی نظیر سرقت، قاچاق و کسب در آمد از راه نامشروع فراهم می کند و آن جا را کانون جرایم و آسیب های اجتماعی قرار می دهد.از نظر افتراق مکانی نیز محله های حاشیه نشین منطبق بر مناطق پیرامون شهر است که نیاز به طرح های توانمدسازی دارند. همچنین در ادامه برای کاهش میزان جرم و افزایش امنیت اجتماعی در این راستا راه حل ها و پیشنهاداتی نیز ارائه شده است.
    کلیدواژگان: اسکان غیررسمی، افتراق مکانی، جرم، امنیت جامعه، بوشهر
  • سید علیرضا افشانی، عباس عسگری ندوشن، محمد حیدری، محمد نوریان نجف آبادی صفحات 259-284
    طرح مسئله: شواهد موجود گویای آن است که دین و فرهنگ دینی منبع مهم و منحصربه فردی در تولید سرمایه اجتماعی است. با وجود تحقیقات انجام شده، همچنان سئوالات پژوهشی مختلفی در زمینه مکانیزم ارتباط و نقش دین در تکوین سرمایه اجتماعی مطرح است. هدف مقاله حاضر، تحلیل و بررسی رابطه دینداری با سرمایه اجتماعی است.
    روش
    داده های تحقیق از طریق اجرای یک پیمایش مقطعی در بین افراد 15 ساله و بیش تر شهر نجف آباد گرد آوری شد. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای، 244 نفر به عنوان نمونه انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند.
    یافته ها
    بین ابعاد مختلف دینداری و مولفه های سرمایه اجتماعی رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد. همچنین ابعاد فکری و مناسکی سازه دینداری قوی ترین همبستگی مستقیم را با ابعاد مختلف سرمایه اجتماعی دارند.
    نتایج
    نتایج این پژوهش هم سو با نظریات اندیشمندانی همچون کلمن، دورکیم، پاتنام و فوکویاما نشان گر رابطه مستقیم سطح دینداری و سطح سرمایه اجتماعی است.
  • محمد باقر علیزاده اقدم صفحات 285-318
    طرح مسئله: جامعه شناسی غذا یکی از شاخه های نوین جامعه شناسی می باشد، که ابعاد اجتماعی و فرهنگی تغذیه انسانی را مورد مطالعه قرار می دهد. در این مقاله سعی بر این خواهد شد که عوامل اجتماعی و ساختاری تاثیر گذار بر سبک غذایی شهروندان مورد مطالعه قرار گیرد.
    روش
    در مطالعه حاضر752 شهروند تبریزی از لحاظ سبک غذایی به روش پیمایشی و با استفاده از پرسش نامه مورد مطالعه قرار گرفته است.
    یافته ها
    نتایج تحلیل عاملی نشان داد که رفتارهای سالم شهروندان در زمینه سبک غذایی از دو بعد تغذیه سالم و پرهیز از تغذیه ناسالم تشکیل شده است. نتایج نشان می دهد سبک غذایی شهروندان بر حسب وضعیت تاهل، جنسیت، وضعیت طبقه متفاوت بوده و سن، شاخص حجم بدن، سرمایه اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی به طرق مختلف بر سبک غذایی تاثیر گذار است.
    نتایج
    نتایج تحقیق نشان داد که استراتژی سلامت محوری غالب شهروندان در زمینه سبک غذایی، بیش تر بر اساس پرهیز است تا استفاده از غذا های سالم و در این زمینه عوامل اجتماعی بر انتخاب هر کدام از ابعاد تاثیر گذار است.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی غذا، سبک غذایی، تغذیه سالم، تغذیه ناسالم
|
  • Mohammad Narimani, Adel Zadeh, Abbas Abolghasemi, Hadiseh Mahmoudi Pages 7-32
    Family has a profound influence on personality traits of child. It also makes changes in mental processes of family members. Due to the fact that the absence of one parent or both of them has unpleasant effect on mental growth of children and adolescents، this study is looking for the comparison between parented and unparented adolescents in terms of psychological hardiness.
    Method
    All students whom studied in secondary schools and high schools in Ardebil in 1388-89، are considered as statistic population of present research. For this purpose، among all high schools in Ardebil city، 18 schools were selected by cluster sampling method. Then 150 adolescents (75 girls and 75 boys) were selected by simple sampling method. Through filling out psychological hardiness uestionnaires، students took part in this study. Data was analyzed by the use of multivariate analysis of variance.
    Finding
    Results of present research have shown that there are differences in terms of psychological hardiness between parented and unpatented adolescents،but no difference between girls and boys in term of hardiness.
    Conclusion
    this study shows that parented adolescents have more psychological hardiness than others and adolescents without mother have less hardiness than two other groups. Perhaps، stress and lack of mental health have been the most important factors in low hardiness.
    Keywords: adolescent, Ardebil, parented, psychological hardiness, unparented
  • Nafiseh Tabatabie, S.Shahabdin Tabatabie, Yazdan Kakai, Alireza Mohammadiaria Pages 23-42
    Introduction

    Based on previous research findings، identity styles and responsibility have important influences on behavior in adolescences. Identity styles are a mix of skills، ideologies and childhood assimilations that make a coherent and integrated totality and provide continuity of past and a direction for future. Responsibility is a kind of commitment that a person accepts for his own values، believes، job and family. Thus، the main aim of this study is finding the relationship between identity styles and responsibility with educational achievement in 15-18 year-old adolescents in Tehran.

    Method

    Descriptive method (correlation) has been used. Population has been all of the students of district 3 who studied at public high schools in Tehran. (4676 students). Six hundred students were selected by multi-stage cluster sampling. Students completed the Berzonsky Identity Styles Inventory and California Responsibility Questionnaire. Also، educational average of two semesters in years 2008 and 2009 were obtained from school files. Data was analyzed by stepwise regression.

    Findings

    There was a significant relationship between informative identity styles، normative identity styles and responsibility with educational achievement but not with avoidance / diffusion identity style.

    Conclusion

    Results of this study have shown that there is a relationship between identity styles and responsibility with education achievement and this relationship does not differ between the two sex.

    Keywords: educational achievement, females, identity styles, responsibility, Tehran
  • Zahra Khodaei, Mojtaba Rafiein Pages 43-68
    Introduction
    This article with purpose of evaluating the degree of adolescent’s satisfaction of public urban environment leads to studies concerning public environment and adolescent and children experiences in urban space with emphasizing youth - friendly city model. The aim of this research is to assess the youth’ satisfaction of urban public environment and identify the effective factors on the satisfaction of the youth living in Azarbayjan district. The main considered question in this research is that what factors affect the degree of the youth satisfaction in Azarbayjan district of urban public environment?
    Method
    In this research، statistic population is adolescents between 13-17 who is living in Azarbayjan district. Sampling has been calculated by random systematic sampling method with 333 people. After studying and surveying theories، concepts and global experiments especially the theory of youth-friendly cities، definition of terminology، the factors affecting the degree of satisfaction of the youth and the main variables in satisfaction are determined. From this base، the degree of youth satisfaction with creation of experimental model of satisfaction assessment (value tree) and surveying 5 variables and 11 criterions in 4 levels is evaluated. Then، by using questionnaire technique، the data of statistical samples was collected. By using SPSS software، the data and statistical analysis such as T test، correlation analysis of multi-variable regression and path analysis was extracted. Validity and reliability of questionnaire was tested by factor analysis and Cronbach’s alpha. The result of factor analysis shows that the experimental models of satisfaction in case study is a suitable model in assessment of the degree of satisfaction.
    Findings
    According to the results of the research، any of the three main variables of the research، which are “access to services”، “social security”، “residential background” and lateral variable “physical features of residence” have significant relationship with dependent variable “youth amount of satisfaction in Azarbayjan district” (p<. 01). Only the lateral variable “social - economical origin” is not significant.
    Conclusion
    Finally، the degree of the youth satisfaction in Azarbayjan district، was estimated in low level (5>2. 82>1) with vision as the most effective factor on the degree of youth satisfaction of Azarbayjan district
    Keywords: Azarbaijan district, youth, friendly cities, quality of life, satisfaction, urban public environment
  • Mojtaba Soltani Ali Abadi, Sare Amirjan, S. Jalal Unesi, Manochehr Azkhosh, Ali Asgari Pages 69-92
    Introduction
    The aim of this study is to determine the effect of communication skills training on increasing self-differentiation among high school boy students.
    Method
    This study was an experimental project by using a pre-test post-test design with control group. The sample consists of 30 high school boy students who were selected by using a multistage sampling method and then based on the scores achieved from the differentiation of self inventory (DSI)، 30 students were randomly assigned to experimental and control groups. Students in the experimental group were given 12 sessions of group communication skills training. While the control group received no intervention، both groups were post-tested after 10 days of the last session. Obtained data from self-differentiation inventory was analyzed through the comparison and analysis of covariance.
    Findings
    The Findings of the study have shown that group counseling based on communication skills training has increased boy students self-differentiation (p<0/001). Besides، the students in experimental group have shown a considerable degree of increase in all four dimensions of self-differentiation.
    Conclusion
    Communication skills training lead to increasing self-differentiation in high school boy students.
    Keywords: adolescent, communication skills, control group, highschool boys self, differentiation
  • Mahmoud Tavousi, Ali Montazeri, Farhad Taremian, Ebrahim Hajizadeh, Alireza Hidarnia Pages 93-109
    Introduction
    The purpose of this study was to examine some factors associated with adolescent substance abuse، by using the theory of planned behavior (TPB) framework.
    Methods
    This study has been a cross sectional one. A measure consisting of TPB constructs was developed and administered to a sample of adolescents in Tehran، Iran. Data was analyzed to assess the association between TPB constructs and demographic variables and behavioral intention.
    Finding
    Totally، 433 male students aged between 11 and 19 were studied. The analysis has shown that drug abuse behavioral intention was predicted by TPB constructs (attitude، subjective norm but no perceived behavioral control) and tobacco use. Behavioral intention was associated with mother`s education grade and exited the tobacco and substance user among family members and friends too.
    Conclusion
    Findings have indicated that substance abuse might be predicted by TPB constructs and associated by some demographic variables.
    Keywords: adolescent, beharioral intention, demographic variables, substance abuse, Theory of Planned Behavior (TPB)
  • Majid Movahed Movahed, Morteza Hosienzadeh Kasmani Pages 111-142
    Introduction
    Family has a profound influence on personality traits of child. It also makes changes in mental processes of family members. Due to the fact that the absence of one parent or both of them has unpleasant effect on mental growth of children and adolescents، this study is looking for the comparison between parented and unparented adolescents in terms of psychological hardiness.
    Method
    All students whom studied in secondary schools and high schools in Ardebil in 1388-89، are considered as statistic population of present research. For this purpose، among all high schools in Ardebil city، 18 schools were selected by cluster sampling method. Then 150 adolescents (75 girls and 75 boys) were selected by simple sampling method. Through filling out psychological hardiness questionnaires، students took part in this study. Data was analyzed by the use of multivariate analysis of variance.
    Finding
    Results of present research have shown that there are differences in terms of psychological hardiness between parented and unpatented adolescents، but no difference between girls and boys in term of hardiness.
    Conclusion
    this study shows that parented adolescents have more psychological hardiness than others and adolescents without mother have less hardiness than two other groups. Perhaps، stress and lack of mental health have been the most important factors in low hardiness.
    Keywords: adolescent, Ardebil, parented, psychological hardiness, unparented
  • Ezatollah Abbasian, Zahra Asadbagi Pages 143-173
    According to the fourth socio-economic development plan approach on the price of petroleum products and also for the fulfillment of the goals of 20 years economic vision document in Iran، increasing the price of energy products and removing their subsidy seems to be inevitable for Iran’s economy. Subsidies as an economic and fiscal policy instrument play an important role in economic growth. Since economic growth is a desirable goal، so identification of its underlying factors and their contribution is focused by economists and politicians. Therefore، investigating the effects of subsidies on economic growth، especially in economic sectors'' growth is important. This research has attempted to study the effects of subsidies on energy carriers (petroleum products، electricity and natural gas) on the growth of different Iranians economic sectors. For this purpose، Input-Output table1 and its related techniques (price model) is used to study the impacts of removing subsidy on these energy carriers (based on free price of petroleum products، electricity and natural gas) on the growth of various Iranian economic sectors (services، industry and agriculture) in the form of four scenarios. Results indicate that removing subsidies on petroleum products، electricity and natural gas have a negative effect on the production of industry، public accommodation services and transportation. In other words، subsidizing energy carriers have a positive impact on the value added growth of these sections. But removing subsidies on energy carriers and price liberalization in all four scenarios، agriculture sector''s value added، due to its lower dependency on energy carriers and also low relative prices of this section would increase. This shows that subsidizing energy carriers would not have a positive impact on agricultural sector economic growth. Moreover، the results show that after price liberalization of petroleum products، electricity and natural gas، wholesales and retail services، restaurant and other services sector value added would increase. This shows that subsidizing energy carriers may not have a positive effect on these sections.
    Keywords: subsidy, growth, energy, input, output
  • Jamal Mohammadi, Maliheh Izadi Pages 175-198
    Objectives

    Cultural services are key elements of development. Adjusting the distribution parameters for the development، planning، comprehensive development areas to provide a flexible model for a balanced distribution of services، population and settlement (the balance of space) would be necessary. So، the achievement of sustainable development requires a balance in the distribution pattern service indicators، economic، cultural planning.

    Method

    Statistics population is fourteen areas of Isfahan which are rating based on the 35 indexes. These indexes have been used by using Shannon entropy and weighting of indicators and have been plotted by using the GIS map of the five-level development zones.

    Findings

    Findings show that cultural factors in a balanced distribution of urban areas have not got significant differences between urban areas and the development of cultural services. The first region and fourteenth region were located in the highest and lowest levels.

    Results

    The results of the study have indicated that there is a significant difference in the urban areas in terms of cultural facilities. So، the regions 13، 10، 7 and 14 with priority coefficients 0 / 04، have the lowest level of development and they need development. And the first and third areas with an average coefficient of 0/61 at the highest level of development، and they are the latest priorities of development.

    Keywords: cultural development, cultural indicators, decision indicators, Isfahan, planning
  • Hassan Badini, Zeinab Esmati Esmati Pages 199-230
    Introduction

    With rapid growth of population and increase need to social security، construction of comprehensive system of social security is a need and for designing a comprehensive system، it is necessary to study and apply acceptable as well as efficient fundamental principles. Literature Review: The social security system has a series of common and particular principles. In some cases the legal system of Iran has failed to reconcile social security system with the tenets of social security and there are many defects in this area. The main purpose of this article has been the critical study of the application of the governing principles of social security in Iran''s law.

    Conclusion

    Iranian Social Security System has faced with major challenges which lead to increase of poverty، unemployment and decrease of productivity and finally based on the results، hardly، there is achievement of social security principles.

    Keywords: common principles of social security, particular principles of social security, contributory system, assistance system
  • Khodarahm Bazi, Akbar Kiyani, Yaghoub Zarei Pages 231-257
    Introduction
    Informal settlement in cities is basically due to several factors، some of the most important factors are heterogeneous development and imbalance availability in using facilities in urban and rural areas. There for، this condition has an undeniable impact on the rate of crime and other social problems.
    Methods
    This study was conducted by using survey questionnaires and observations in 1388 in Bushehr. Numbers of questionnaires were completed for 162 people in the central prison of Bushehr. Questionnaires have been randomly distributed among the people based on their economic situations and social dimensions of space. Analyzing of the data was conducted using Pearson''s coefficient and statistical softwares SPSS، Excel، and Geographic Information System (GIS).
    Findings
    Research findings have shown that the largest amount of crime have been in Jabri and Saleh Abad، being 14. 5 percent and 9. 67 percent respectively. And the lowest amount of crime belongs to Dehdashti، Behbahani، Poor and Behesht Sadegh with 1. 16 percent. In addition، there is a significant relationship between the number of crime and housing status (p<0. 01)
    Conclusion
    Results have shown that factors such as poor financial situation، poor housing، living place، lack of good jobs، and having informal jobs and low income، are aspects of visual informal settlements which help us to find criminal areas in order to prevent some crimes such as theft، smuggling and illegal ways to earn income. Also suggestions are given to reduce crime and increase security in this regard.
    Keywords: Boushehr city, crime, differentiation of place, informal settlement, security
  • S. Alireza Afshani, Abbas Askari-Nodoushan, Mohammad Heydari, Mohammad Noorian Najafabadi Pages 259-284
    Intordaction: Religion and its concepts have been a main as well as unique source in producing social capital. The development of social capital، as the raw material for a civil society، depends on certain variables including religion and religious culture. In spite of numerous researches on social capital and its factors، there are few systematic studies undertaken to examine interrelationships between degree of religiousness and social capital at the individual level. Therefore، number of questions about the role of religion in social capital formation has remained unanswered. The purpose of present study is to examine interrelationships between the degree of religiousness and social capital.
    Method
    Data for the study comes from a structured questionnaire administered by a face-to-face survey interview. The study has been a cross-sectional survey of a random sample of adults aged 15 year- old and over in the city of Najafabad، Isfahan. The sample was selected through a multi-stage cluster sampling technique among 244 respondents.
    Findings
    The findings show that there is no significant difference between men and women، single and married، employed and unemployed regarding the degree of social capital. Also، there is a significant and direct relationship between religiousness and social capital. Couclusion: The results of the study have been on the same wavelength as some theorists such as Durkheim، Putnam، Fukuyama and Coleman، suggested a direct association between the degree of religiousness and social capital.
    Keywords: religiousness, social capital, social network, social norm, social trust
  • Mohammad Bagher Alizadeh Aghdam Pages 285-318
    Intordaction: The sociology of food is one of the new subjects in modern sociology which studies the social and cultural dimensions of human nutrition. This paper tries to focus on the social and structural factors affecting tabriz citizen’s food -style.
    Method
    752 citizens of Tabriz have been surveyed in terms of style and dietary by using a questionnaire.
    Finding
    The factor analysis results have shown that the health y behaviors of citizens in food-style consists of two dimensions: healthy eating and avoiding un healthy nutrition. The results show that citizen’s food style are affected in different ways by factors such as marital status، gender، class status، age، body mass index، social capital، cultural and economic capital.
    Conclusion
    The results showed that most citizens’ strategy in food style is mostly based on avoiding not using healthy food. There for، the social factors are influential in choosing both these dimensions.
    Keywords: food, style, healthy nutrition, sociology of food, Tabriz, unhealthy nutrition